IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
28 martie 2025
Nr. 240/VIII/3
Către, BIHOREANUL
În atenția redactorului șef
Cu referire la articolul cu titlul „DNA Oradea care nu mai este”, publicat la data de 27.03.2025 de ziarul Bihoreanul, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următorul drept la replică:
În articol se fac afirmații defăimătoare la adresa procurorilor din cadrul Serviciului Teritorial Oradea, în baza unor informații factuale incorecte, trunchiate și insuficient documentate. Chiar dacă se revendică a fi un articol de opinie, concluzia trebuia fundamentată pe o bază factuală conformă realității. Or, în acest sens, anterior publicării, autorul articolului nu a solicitat instituției vreun punct de vedere.
În concret, situația privind cauza penală la care face referire autorul articolului este următoarea: în cursul anului 2020, la Serviciul Teritorial Oradea a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect încheierea a două contracte de finanțare prin care, în anii 2018 și 2019, o persoană fizică autorizată a obținut finanțare europeană din fonduri FEADR pentru achiziția de utilaje agricole.
În cadrul acestei cauze penale, la data de 18 ianuarie 2020, în baza prevederilor legale, Serviciul Teritorial Oradea a solicitat Direcției Control și Antifraudă din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale, efectuarea unui control privind cele două proiecte mai sus menționate.
În urma efectuării activității de control, Direcția Control și Antifraudă din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale, a comunicat Serviciului Teritorial Oradea din cadrul D.N.A., Raportul de control nr. 61/07.04.2021, prin care s-a concluzionat că nu există indicii de fraudă.
Astfel, raportat la condițiile prevăzute de normele aplicabile acestui tip de finanțare (care sunt distincte de cele impuse pentru acordarea de subvenții A.P.I.A. pentru plantații pomicole) s-a concluzionat că nu a fost afectată eligibilitatea proiectelor, chiar dacă o parte din suprafața de teren indicată în cereri nu reprezenta livadă pomicolă ci teren în pregătire (deoarece pentru acest tip de finanțare, pentru anul 2018, erau eligibile și terenurile în pregătire, iar pentru anul 2019 această distincție afecta doar dimensiunea economică a beneficiarului).
Ca atare, prin Raportul de control nr. 61/07.04.2021 s-a propus: continuarea implementării proiectului aferent anului 2018, iar pentru proiectul din anul 2019 ajustarea ajutorului financiar la maximum 450.000 de euro ca urmare a stabilirii dimensiunii economice reale a beneficiarului.
De precizat că tranșa acordată către persoana fizică autorizată în anul 2019 a fost de 127.000 de euro, iar în anul 2018 a fost de 210.000 de euro.
Serviciul Teritorial Oradea din cadrul Direcției Naționale Anticorupție a informat Parchetul European în legătură cu această cauză, iar prin decizia din 05 iunie 2021, procurorul european delegat a decis să nu exercite dreptul de evocare.
În virtutea corectei informări a cititorilor dumneavoastră, vă rugăm să publicați acest drept la replică pe aceeași pagină pe care a fost publicat și articolul, în termenul și în condițiile prevăzute de normele în vigoare.
În cazul în care nu veți publica dreptul la replică ne rezervăm dreptul de a apela la toate mijloacele legale pe care le avem la dispoziție.
BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE